Hjälp

Hur du använder viktpuls

När du skapat ett konto på viktpuls möts du av ett diagram på turkos bakgrund med en grön punkt i mitten. Punkten visar din första invägning (som du gjorde när du skapade kontot). När du lägger till fler dagar kan du direkt se dem i diagrammet. Så fort du lagt till minst två dagar så ser du en tjock vit linje. Det är denna som är viktig. Medan dina invägningar kan variera flera kilo mellan olika dagar så representerar den vita linjen trenden på din viktförändring. Så länge den vita linjen lutar neråt är du på väg år rätt håll.

Punkterna i diagrammet kan vara röda eller gröna beroende på om de ligger under eller över din trendlinje. Röda punkter påverkar trendlinjen uppåt medan gröna punkter påverkar linjen neråt. Dagar du missat att lägga in din vikt beräknas automatiskt och visas som mindre punkter.

Du kan lägga in vikter för dagar ett år tillbaka i tiden om du har gamla viktuppgifter du vill lägga in. Du kan ta bort och ändra gamla uppgifter om något blivit fel. Det måste dock alltid finnas minst en dag kvar.

I tabellen under diagrammet ser du dina invägningar tillsammans med några andra uppgifter:

  • Justerad vikt är din aktuella genomsnittsvikt rensad från alla tillfälliga svängningar. Det är denna du ska hålla koll på för att se om du går upp eller ner i vikt. Din justerade vikt syns som en vit linje i diagrammet.
  • BMI står för Body Mass Index, kroppsmasseindex på svenska. Det är ett grovt mått på hur din vikt förhåller sig till din längd. Normallvikten ligger mellan 18,5 och 25. Som övervikt räknas allt över 25 och över 30 räknas som kraftig övervikt.
  • Kaloriförbrukningen visar hur ungefär många kcal du behöver äta per dag för att din nuvarande vikt. Den påverkas av kön, vikt, längd och ålder. I takt med att din vikt förändras så kommer också din kaloriförbrukning att ändras.

Viktpuls stödjer tyvärr inte Internet Explorer 6, men fungerar bra i alla nyare webbläsare så länge JavaScript inte är avstängt.

Lägg in din vikt med e-post

Du kan lägga in dagens vikt genom att skicka e-post till vikt@viktpuls.se. Fyll i din vikt någonstans i ämnesraden och skicka från den e-postadress du registrerade dig med här på viktpuls så kommer din nya vikt läggas in inom några minuter.

Lägg in din vikt med Twitter

Skicka ett meddelande med din vikt (och valfri text) till @viktpuls för att lägga in dagens vikt. Du kan även skicka ett direktmeddelande om du vill rapportera din vikt lite mer diskret. För att twitterfunktionen ska fungera måste du fylla i ditt användarnamn under inställningar.

Visa ditt diagram för andra

Genom att aktivera din delningssida kan du visa din viktkurva för andra. Alla som har länken till delningssidan kommer då kunna se ditt diagram. Ångrar du dig och vill sluta visa din viktkurva så kan du stänga av delningen igen.

Delningsfunktionen hittar du till höger under ditt diagram (klicka på visa för andra). Där hittar du även länken till din delningssida, om du vill länka till sidan eller skicka den till någon.

Ladda ner din viktinformation

Om du vill exportera din rådata så kan du ladda ner alla dina invägningar som en semikolonseparerad textfil (csv). Den kan du sedan öppna med MS Excel eller andra kalkylprogram. Länken för att ladda ner din datafil finns längst till höger under ditt diagram.

Glömt bort ditt lösenord?

Om du glömt bort ditt lösenord kan du skaffa ett nytt här.

Bakgrund

För den som vill gå ner i vikt så finns det en rad olika sajter som kan hjälpa till. Det flesta går ut på att man väger allt man äter, skriver in det på webbplatsen tillsammans med vad och hur mycket man tränar. Detta tar givetvis en hel del tid och kräver mycket disciplin och noggrannhet samtidigt som felkällorna är stora. Det är lätt att tappa motivationen och ge upp i frustration.

Det finns givetvis ett lättare sätt att hålla koll på vikten – att väga sig regelbundet. Problemet är bara att vågen sällan säger så mycket om hur det går med viktnedgången. Eftersom kroppen till största delen består av vatten och kroppens vattenbalans hela tiden skiftar beroende på en rad olika faktorer, så kommer förändringar i vikt till största delen avspegla förändringar i vattenbalansen. Detta leder lätt till ett nästan vidskepligt förhållande till mat. Ofta associerar man dagens vikt till vad man åt under gårdagen – något som antagligen inte alls har med viktförändringen att göra.

Vikpuls är en webbaserad viktlogg som visar viktförändringen med alla tillfälliga svängningar bortrensade. Genom att använda en modell för exponentiellt utjämnat rullande medelvärde, ett verktyg som vanligtvis används i finansiell analys, går det att få fram den underliggande viktförändringen (idén kommer från klassikern Hacker’s Diet från 1994).

Genom att lägga en minut om dagen på att registrera sin vikt på viktpuls direkt på webbplatsen eller med hjälp av twitter eller vanlig e-post får du ett snyggt diagram över viktutvecklingen. Du ser den rensade trendlinjen, invägningarna och det område du borde hålla dig inom med tanke på de mål du angivit. Du får även hjälp med att sätta upp rimliga mål baserat på ditt eget utgångsläge. Om du avviker från målsättningen får du tidigt en varning och tips på enkla sätt att komma tillbaka till planen. Om du skulle glömma att väga in dig några dagar så används uppskattade värden och du kan få en påminnelse via e-post.

Första versionen av viktpuls byggdes under ett intensivt dygn på 24 Hour Business Camp där den vann Yasuragi Hasseluddens eget pris.

Kontakt

Jag som utvecklar Viktpuls heter Marcus Andersson och driver webbutvecklingsföretaget Mediascreen. Om du har åsikter, problem eller förslag som gäller Viktpuls så är det enklast att använda Viktpuls forum på Kundo, så svarar jag där så snart jag kan. Behöver du komma i kontakt med mig direkt når du mig på 0707-46 19 89, marcus@mediascreen.se eller @mediascreen.